Varga János a magyar zenei élet reprezentáns képviselője. Zenei pályája a hetvenes évek elején indult különböző amatőr zenekarokban. ‘73-tól tagja az Angyalok blues-rock együttesnek és a Vági-Ék free jazz zenekarnak, melyekkel 1974-ben lengyelországi turnén vesz részt egyetemi klubokban, majd egy újabb turné alkalmával ‘75-ben a Jazz Nad Odra fesztiválon is vendégszerepelnek.

Hazatérve még ebben az évben megalakítják az EAST együttest Király István dobossal és Móczán Péter basszusgitárossal (‘75). Zenéjükben ötvöződik az indiai és arab népzene dallamvilága a jazz és a rock lüktetésével, nagyívű improvizációkkal és poliritmikával.

Az első öt évben instrumentális anyagukkal az East együttes egyetemi és városi jazz klubok állandó vendége, a magyar jazzélet vezető vendégművész szólistáival (Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Csík Gusztáv, Németh János). 1980-ban a zenekar átalakul, énekessel és állandó billentyűssel kiegészülve a progresszív rock felé fordul. 


Az East első lemeze (’81) Játékok címmel jelenik meg, mely angol nyelven a japán King Records kiadónak köszönhetően jut el a világ progrock kedvelőihez. Még négy album következik az Easttel (Hűség, Rések a falon, Az áldozat és East 1986). 1987-ben Varga János kiválik a zenekarból, hogy felépítse szóló karrierjét. 2012 óta ismét koncertezik az East együttessel is, közreműködésével kiadványaik száma ötről 11-re bővült mára.

Utóbbi néhány évben több teltházas koncertet adtak a Müvészetek Palotájában, Pécsi Kodály Központban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a Papp László Sportarénában (East Életműkoncert).


Rendkívül sokrétű és gazdag pályája számos művet és produkciót sorakoztat fel.

Szerzőként részt vett zenei kiadványok készítésében (East lemezek, Crack Orchestra), írt balettzenét (Az áldozat), létrehozott avant-garde zenei csoportot (Art Reaktor), a német Sonoton Music Library ma is gondozza szerzői lemezét (Into The Light), nemzetközi csoporttal közös szerzeményekből álló kiadványt jelentettek meg (Energy Project), közreműködött vendégként, vagy tagként zenei felvételeken (HBB lemezek, Gitárpárbaj, Meeting Point), készített  vizuális művekhez zenét, műsorokhoz számos főcím zenét (Magyar Millennium, Kossuth Klub, Közéleti Ütköző, Összkép stb.). Hozzájárult több tucat reklámfilm sikeréhez alkotói team zeneszerző tagjaként. Ardai Tamás rendező-operatőr felkérésére több olyan reklámfilmhez készített zenét, melyek közül kettő az Egyesült Államokban elnyerte a reklámfilm kategória Oszkár díját (Telly Awards).


Saját formációja a Varga János Project, melynek kiadványai a The Wings of revelation I. (2000), The Wings of revelation II. (2002) CD-k, illetve a Petőfi Csarnokban rögzített The Wings of revelation Live DVD. 2009-ben jelent meg az Elixír című Cd, melyben ötvöződik  különböző népek zenéje az art-rock zenei világával.

Legutóbbi albuma egy dupla koncert Cd, Szívvel lélekkel címmel jelent meg 2017-ben.